V objetí maďarského zenu/Rozhovor s režisérkou Ildikó Enyedi

23. 10. 2024 / Janis Prášil
rozhovor
Placený

Režisérka Ildikó Enyedi patří k nejvýraznějším postavám současného maďarského filmu, podobně jako její kolegové Benedek Fliegauf, Péter Forgács, Kornél Mundruczó, György Pálfi nebo Béla Tarr. Její snímek Mé 20. století (1989) nominovalo Maďarsko na Oscara, stejně jako její v Berlíně oceněné drama O těle a duši (2017). Absolventka režie na budapešťské Vysoké škole dramatických umění, která své zkušenosti sbírala od konce sedmdesátých let například ve Studiu Bély Baláz se, převzala letos na Letní filmové škole v Uherském Hradišti výroční cenu Asociace českých filmových klubů. „Cílem není ovládat svět, ale stát se jeho součástí,“ říká v rozhovoru, který se dotkl zen-buddhismu, kočičích videí i shovívavosti k mužům.

Ve vašem nejnovějším snímku Miloval jsem svou ženu se starý mládenec, kapitán Jacob Störr, ožení s náhodnou ženou (Léa Seydoux), protože manželství prý zlepšuje zdraví. Ale jeho svět, který měl doposud pod kontrolou, se po svatbě začne rozpadat. Jak spolu souvisí téma lásky a identity?

Manželka Lizzy je kapitánova zenová učitelka a je přísná, jak už zenoví mistři bývají. Störr dokáže navázat kontakt se světem jen tak, že ho dostává pod svou kontrolu. Je to tradiční mužský pohled. Svět...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Biopic

155 / říjen 2024
Více