Před a po party / Vojtěch Strakatý

23. 10. 2024 / Petra Chaloupková
profil
Placený

Zatímco většinu debutů čeká osud „zkušebního filmu“, který má teprve dokázat, jestli autora vůbec stojí zato sledovat, první celovečerní snímek Vojtěcha Strakatého se představil rovnou na velkém evropském festivalu. Film After Party si svoji mezinárodní premiéru odbyl na začátku září v benátské sekci Orizzonti Extra, která se soustředí na začínající tvůrce a tvůrkyně a soudobé trendy v kinematografii. Jak se ale šestatřicetiletý autor dokázal vyhoupnout z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO) až na italské Lido?

Strakatého praktická cvičení ze studentských let na FAMO v oboru režie a scenáristika spíše než tematická jednotvárnost spojuje jistý ironický nadhled a poťouchlost. Ty provázejí mockumentární výpravu za novodobými husity bránícími Prahu před útokem polských vojsk (Vpád do Polska, 2010), morální sci-fi o robotickém golemovi, jenž má potrestat hříchy lidstva (Rozsudek, 2009) i vyprávění o rivalitě mezi napůl svlečenými servírkami v pochybném baru (Vítejte v Roštěnkách, 2011).

Jestliže je na Strakatého školních pokusech cosi dětinského, pak se toto nadšení po absolutoriu přerodilo do zájmu o dětské hrdiny. V první samostatné produkci v...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Biopic

155 / říjen 2024
Více