Magický Kříženecký v době digitální

23. 10. 2024 / Tomáš Vobořil
kniha
Placený

Počátky národních kinematografií, českou nevyjímaje, jsou opředeny fantastickými příběhy o natáčení a promítání symbolicky prvních národních filmů. Takové magické prvenství je v české kinematografii připisováno amatérskému fotografovi, architektovi, režisérovi a kameramanovi Janu Kříženeckému (1868–1921), který s kolegou Josefem Františkem Pokorným v červnu 1898 na Výstavě architektury a inženýrství v Praze promítal v pavilonu Český kinematograf první takzvaně české filmy.

Publikace Digitální Kříženecký. Nový život prvních českých filmů vrací rané tuzemské filmy z fantastických příběhů do reality. Představuje první ucelenou vědeckou publikaci věnovanou kompletnímu dílu Jana Kříženeckého s důrazem na jeho digitalizaci. Projekt Národního filmového archivu, který umožnil návrat k fyzickému materiálu jeho filmů, kontextu jejich premiéry i dalšího uvádění, otevírá diskusi o samotném převodu raných snímků do digitálního prostředí a rozšiřuje výzkum skrze formát audiovizuálního eseje.

Kniha zaplňuje pomyslnou mezeru ve výzkumu nejranějších českých filmů z perspektivy materiálu a cirkulace samotných filmů. Práce s původními promítacími kopiemi a negativy umožnila kolektivu přispěvatelů obrátit pozornost od širších dobových...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Biopic

155 / říjen 2024
Více