Film jako protest / Semínko posvátného fíkovníku

23. 10. 2024 / Janis Prášil
kritika
Placený

Íránské rodinné drama a společenská alegorie Semínko posvátného fíkovníku sklidilo potlesk jak na festivalu v Cannes, kde vyhrálo zvláštní cenu poroty a cenu kritiků, tak v Locarnu na Piazza Grande, největším kině pod širým nebem v Evropě. Aplaus však nepatřil jen snímku o rodině soudce islámského revolučního soudu, ale i režisérovi Mohammadu Rasúlofovi, protože stačilo málo a místo ovací před osmi tisícovým hledištěm mohl sedět v íránském vězení.

Nebylo by to jeho první střetnutí s mocí. Zatčen byl již roku 2009 společně se Džafarem Panahím za natáčení protivládních protestů během zelené revoluce. Oba tvůrci se za mřížemi setkali znovu v roce2022, kdy byl Rasúlof vězněn za to, že podepsal petici vyzývající bezpečnostní složky k tomu, aby se nedopouštěly násilí na demonstrantech, a Panahí za to, že se šel na zmizelého Rasúlofa do vězení zeptat a už si ho tam nechali. Oba tvůrci byli loni propuštěni do domácího vězení, protože zabírali místo v přeplněných celách.

Rasúlof této situace využil a přes zákaz činnosti tajně, za skromný rozpočet, neprofesionální technikou v malém štábu natočil svůj desátý snímek, Semínko posvátného fíkovníku. Natáčení skončilo právě včas. Pár dní poté, co odeslal materiály do...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Biopic

155 / říjen 2024
Více