Americko-vietnamská odysea / Sympatizant

3. 9. 2024 / Antonín Tesař
seriál
Placený

Seriál Sympatizant jako by měl podobně neukotvený a „multikulturní“ původ jako jeho hlavní postava. Ústředním tématem spletitého vyprávění jsou krize a splétání identity hlavního hrdiny přezdívaného Kapitán, který je poloviční Asiat a zároveň komunistický špeh v proamerické jihovietnamské komunitě. Stejně zamotaná a rozbíhavá je ale i „identita“ celého seriálu.

Adaptace stejnojmenného románu vietnamského Američana Vieta Thanha Nguyena vznikla pod hlavičkou prestižních amerických značek A24 a HBO, jejími hlavními show runnery byli kanadský scenárista Don McKellar a slavný jihokorejský režisér Pak Čchan-uk. Produkčně se ale na filmu podílel i Robert Downey Jr. a jednu z nejdůležitějších epizod režíroval tvůrce brazilského mezinárodního hitu Město bohů Fernando Meirelles (o režii všech sedmi epizod se dělil s Pakem a s britským televizním režisérem Markem Mundenem).

Už jen na základě tohoto zastoupení bychom Sympatizanta mohli vykládat třeba jako autorský projekt Pak Čchan-uka, potažmo považovat ho za globálního pokračovatele východoasijské kinematografie, kde se téma ztráty identity a relativismu „pravdy“ průběžně vrací od Rašómona po Volavku ...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Filmoví solitéři

154 / srpen 2024
Více