Půvab nespolehlivé reality ve filmech Hong Sang-sua

29. 8. 2024 / Andrej Chovanec
téma
Placený

Uspět v současné kinematografii s neokázalým minimalistickým stylem a vyniknout mezi rukopisy jiných prověřených autorů není zrovna snadný úkol. Jihokorejskému filmaři Hong Sang-suovi se to podařilo. Může se zařadit k tvůrcům, jako byli Jasudžiró Ozu, Robert Bresson nebo Abbás Kiarostamí, kteří omezený soubor svébytných uměleckých prostředků přetavili do nezaměnitelné poetiky.

Hongova nezávislá kinematografie souzní s tvorbou současného japonského režiséra Rjúsuke Hamagučiho. Oba si libují ve všedních příbězích adorujících realitu, ozvláštněnou úsměvně nadnesenými motivy a narativními strategiemi: Hamagu či zejména pomocí vytváření vazeb mezi dvojníky a syžetovým paralelismem, Hong matoucí dekonstrukcí postav, sny a imaginací. Ve filmech obou promlouvá všední realita k divákům nezaměnitelným kouzlem.

Hong svůj produkční přístup poodkryl v roce 2017 v rozhovoru na newyorském filmovém festivalu. Jádro jeho flexibilního týmu se většinou skládá ze tří členů: kameramana, asistenta a zvukaře. Natočit jeden snímek trvá obvykle méně než tři týdny a průměrný rozpočet se pohybuje pod hranicí stotisíc amerických dolarů. Finální střih někdy zabere pouze jeden den, kdy se režisér snaží použít většinu natočeného materiálu. Díky těmto neobvykle úsporným...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Filmoví solitéři

154 / srpen 2024
Více