Slovo je skutečnější než film / Karel Čapek a kinematograf v čase

26. 6. 2024 / Martin Pleštil
téma
Placený

Robustní literární tvorbu Karla Čapka nelze jednoznačně zaškatulkovat do jediné kategorie. I přes některé rozpoznatelné znaky oscilovala mezi různorodými tvary a žánry. Čapkův přístup k filmovému umění se však paradoxně neměnil. Oddaný demokrat, intelektuál, novinář, spisovatel, dramatik či vášnivý fotograf takřka od počátků vlastní publicistické dráhy reflektoval nové umění, silně provázané s modernou. Jeho dílo navíc zanechalo otisk i v prvorepublikové filmové tvorbě.

Karel Čapek publikoval už v roce 1910 s bratrem Josefem článek Biograf v časopise Stopa. Uznale v něm konstatují, že „kinema“ za několik málo let předběhlo po staletí budovanou pozici divadla. Nové médium však bratři považují za něco, co může vyniknout pouze svou kinetičností a co nikdy nedosáhne tak silných emocí, jež divákům zprostředkují divadelní prkna. Čapkové oceňují dokonalé technické a estetické možnosti filmu, který se nemusí opírat o realitu, nemá být pouhým doplňkem literatury či divadla a který stále čeká na svého prvního génia.

Bratři v tomto textu nejenže předpověděli, že film se naučí mluvit (zmiňují možnosti mluvících kamenů či koní), v závěru také s nadějí předvídali, že „bioskop“ se jednou začne po právu nazývat uměním. O tři roky později již sám...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film první republiky

153 / červen 2024
Více