Film je cesta domů / Rozhovor s Carlosem Reygadasem

25. 6. 2024 / Janis Prášil
rozhovor
Placený

Mexický režisér, jeden z nejvýraznějších autorů současnosti, Carlos Reygadas se letos představil v Česku hned dvakrát – prostřednictvím českého vydání své knihy Přítomnost a na master class, kterou FAMU uspořádala pro svoje studeny. Při té příležitosti vznikl rozhovor, který odkrývá základní aspekty Reygadasovy tvorby. Nepovídali jsme si jen o tvůrčí metodě, herecké autenticitě, kosmetické kameře nebo vztahu mezi zvukem valícího se kamene a hudbou, ale i o rozdílu mezi spiritualitou a tajemnem a o schopnosti filmu vytvářet prostor, díky němuž se vracíme domů, sami k sobě.

Všechny vaše dosavadní snímky, počínaje debutem Japonsko (2002), přes Tiché světlo, které vyhrálo cenu poroty, až po Post Tenebras Lux, vítěze Zlaté palmy a ceny za režii, soutěžily v Cannes. Váš poslední film Naše doba měl však premiéru v Benátkách, kde soutěžil o Zlatého lva. Proč?

Snímek jsme nestihli dokončit včas a zástupci Cannes, kteří viděli pracovní verzi, chtěli počkat na tu finální. Proto jsem si dal ještě trochu času na dokončení a film byl uveden o tři měsíce později v Benátkách. Taky jsem chtěl vidět nějaký jiný festival, nikdy jsem třeba nebyl v Berlíně. Koho dnes ostatně zajímá, na kterých...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film první republiky

153 / červen 2024
Více