Méně známého Wajdu uvede Kino na hranici

28. 4. 2022

Andrzej Wajda známý neznámý, tak se jmenuje retrospektiva polského oscarového režiséra, která na festivalu Kino na hranici představí jeho publiku i méně známé filmy.

Andrzej Wajda patří vedle Romana Polańského, Wojciecha Jerzyho Hase a Krzysztofa Kieślowského k světově nejoceňovanějším polským režisérům. Byl čtyřikrát nominován na Oscara a nakonec toto ocenění obdržel za celoživotní dílo v roce 2000. Z dalších cen získal například Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes, cenu Britské filmové akademie, Zlatého medvěda na Berlinale, Zlatého lva v Benátkách, filmovou cenu César a řadu dalších ocenění na nejvýznamnějších polský i světových filmových přehlídkách.

Vedle známých Wajdových snímků, jako jsou Popel a démant (1958), Veselka (1972) nebo Člověk z mramoru (1977), které diváci budou moci zhlédnout na velkém plátně, nabídne festival v programu i Wajdova méně známá díla – Lady Macbeth z Mcenského Újezdu (1962), Láska v Německu (1983) či Nastasja (1994).

„Jako režisér byl nepochybně největším objevitelem hereckých talentů v Polsku – od Zbigniewa Cybulskiého přes Tadeusze Janczare, Daniela Olbrychského, Krystynu Jandu, Stanisławu Celińskou, Marka Kondrata, Jerzyho Radziwiłowicze a Wojciecha Pszoniaka až po Beatu Fudale," říká k Wajdově tvorbě polský umělecký ředitel Kina na hranici Łukasz Maciejewski a dodává, "Do značné míry tedy právě díky Wajdovi získala polská kinematografie svou vlastní tvář. Tvář odrážející se v tmavých brýlích Macieje Chełmického, v udýchané a zpocené nevěstě (ztvárněné Ewou Ziętek) na bronowické veselce anebo v exaltované a zároveň nesmírně smutné Telimeně (v podání Grażyny Szapołowské)."

Kino na hranici začíná v Těšíně 29. dubna a potrvá do 3. května.

Zpět

Sdílet článek