V Cannes budou soutěžit Cronenberg, Östlund nebo Denis

14. 4. 2022

Snímek Z francouzského režiséra Michela Hazanaviciuse zahájí 17. května 75. ročník festivalu v Cannes. V hlavní soutěži, kterou dnes odtajnili pořadatelé festivalu, se objeví například nový film kanadského režiséra Davida Cronenberga Crimes of the Future, americké režisérky Kelly Reichardt Showing Up nebo Broker japonského autora Hirokazu Kore-edy, držitele Zlaté palmy z Cannes za rok 2018 za snímek Zloději. Jeho soupeřem z Asie bude jihokorejský autor Park Chan-wook, který se vrací do soutěže s thrillerem Decision to Leave o detektivovi, jenž se zamiluje do záhadné vdovy, která je hlavní podezřelou vyšetřování vraždy. Chan-wook už má Velkou cenu z Cannes za krvavého Oldboye.

Kore-eda není jediným držitelem Zlaté palmy, který se vrací do hlavní canneské soutěže. Vybrán byl i snímek švédského režiséra Rubena Östlunda. Po vítězném Čtverci bude usilovat o nejvyšší cenu sociální satirou Triangl of Sadness (Trojúhelník smutku). Dokonce dvě Zlaté palmy má na svém kontě belgické režisérské duo Jean-Pierre a Luc Dardenneové (za Rosettu a Dítě), kteří se vrací se snímkem Tori a Lokita. Do soutěže vybral tým kolem uměleckého ředitele Thierry Frémaux i film belgického režiséra Lukase Dhonta, který se na rozdíl od svých starších kolegů objeví v soutěži poprvé a to se snímkem Close.

Z regionu východní a střední Evropy se do soutěže dostali rumunský režisér Cristian Mungiu s filmem RMN a polský režisér Jerzy Skolimowski s filmem EO. Rusko zastupuje Kirill Serebrennikov se snímkem Čajkovského manželka.

V soutěži jsou letos filmy tří režisérek, vedle filmu Kelly Reichardt je to snímek Les Amandiers Valerie Bruni Tedeschi a The Stars at Noon Claire Denis. Mimo soutěž se v programu objeví například první sólo projekt Ethana Coena Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind nebo nový film Sergeje Loznicy The Natural History of Destruction. Festival potrvá do 28. května.

Zpět

Sdílet článek