Locarno udělí cenu za celoživotní přínos Johnu Watersovi

9. 4. 2019

Mezinárodní filmový festival ve švýcarském Locarnu se sice uskuteční až v srpnu, už teď ale víme, kdo bude jedním z hlavních hostů letošního 72. ročníku. Čestného Zlatého leoparda za umělecký přínos kinematografii festival udělí americkému filmařovi Johnu Watersovi. Zároveň v rámci autorské retrospektivy uvede čtveřici jeho snímků.

John Waters, rodák z Baltimoru, začal s natáčením filmů jako ani ne dvacetiletý mladík. Po celou dobu jeho více než padesátileté režijní kariéry se přitom hrdě pohyboval na okraji americké kinematografii a mainstream pravidelně provokoval svými výstředními počiny.

Trashová komedie Růžoví plameňáci (1972), ve které ztvárnila ústřední roli známá drag queen s přezdívkou Divine, se v následujících dekádách stala kultovní klasikou světové queer kinematografie. Se svojí upřímnou fascinací špatným vkusem a campovou stylizací Waters prorazil do mainstreamu až hudebním filmem Lak na vlasy (1988).

Locarno promítne režisérovy filmy Female Trouble, Chlípnost nade vše nebo hollywoodskou satiru Šílený Cecil. Mimořádnou událostí pak bude především projekce Watersova snímku Polyester, která bude probíhat v takzvaném režimu Odorama. Při tomto představení diváci dostanou k filmu speciální pachové kartičky, které budou v příslušných scénách stírat a čichat nejrůznější vůně a pachy.

Jak uvedla nová umělecká ředitelka locarnské přehlídky Lili Hinstin, Watersova "pobuřující, zábavná a radostná tvorba představuje symbol svobody, tolik vzdálený od politické korektnosti, která nám dnes vládne."

V minulosti tuto čestnou cenu v Locarnu převzali například Jean-Luc Godard, Agnès Varda, Bruno Dumont nebo Michael Cimino.

Zpět

Sdílet článek