Odchází šéf HBO a s ním končí i celá jedna televizní éra

2. 3. 2019

V prémiové kabelové televizi HBO se dějí velké změny. Zhruba osm měsíců poté, co stanici spolu s její mateřskou společností Time Warner koupil americký telefonní operátor AT&T, odchází její šéf Richard Plepler. Ten svoji rezignaci oznámil tento čtvrtek.

Plepler nastoupil do HBO v roce 1992, tedy v době, kdy se stanice začala více zaměřovat na tvorbu původních seriálů. Velký úspěch u krtitiků i diváků zaznamenaly koncem devadesátých let dospělá dramata jako Rodina Sopránů nebo provokativní komediální seriály jako Sex ve městě. HBO se poté, i díky dalším uznávaným seriálům The Wire - Špína Baltimoru nebo Odpočívej v pokoji, stala synonymem pro takzvaný druhý Zlatý věk televize. Do něj patří celá vlna pořadů označovaných jako quality TV - často komplexních románových dramat s rozporuplnými protagonisty, vysokými produkčními hodnotami a odvážnou tematikou.

Od roku 2007 dohlížel nad tímto směřováním HBO z vedoucí pozice i Richard Plepler. Na obrazovky například pomohl přivést výpravný fantasy hit Hra o trůny nebo oblíbenou krimisérii Temný případ. Přestože kabelové stanici v posledních letech přibyla na poli televizní zábavy významná konkurence v podobě překotně rostoucích internetových videoték (zejména Netflix, Amazon, Hulu), HBO nadále razila heslo "kvalita vítězí nad kvantitou."

To se však s příchodem nových majitelů změní. John Stankey z AT&T zastává názor, že stávající nabídka HBO není v současné televizní konkurenci dostačující. Podle něj musí stanice nabízet více obsahu, který by dokázal oslovit širší publikum. Zároveň je musí umět připoutat k obrazovce na delší dobu než dosud. "Hodiny týdně ani hodiny měsíčně nestačí. Potřebujeme několik hodin denně. Dnes soutěžíme o pozornost s přístroji, které co chvíli narušují divácké soustředění," uvedl před časem Stankey, který se po sloučení obou korporací stal Pleplerovým šéfem.

Z HBO neodchází jen Richard Plepler. Symbolicky zároveň končí i jedna televizní éra, kterou charakterizovaly trpělivě vystavěné, autorsky opečovávané seriály "na zakázku" soustředěné na užší spektrum diváků.

Zpět

Sdílet článek