Zlatého leoparda si z Locarna odváží Albert Serra

18. 8. 2013

Španělský filmař získal hlavní cenu na 66. MFF v Locarnu za snímek Historia de la Meva Mort (Story of My Death). Jde o portrét posledních dnů slavného svůdníka Casanovy, který se během svého pobytu ve zchudlé severní Evropě střetává s věčnou romantickou silou bájného hraběte Drákuly. Alberta Serra ve svém novém filmu znovu pracuje s neherci a podobně jako ve Zpěvu ptáků nebo Rytířské česti nechává atypickým způsobem ožít mytické postavy.

Zvláštní cena poroty byla v Locarnu udělena portugalskému dokumentu E Agora? Lembra-me (What now? Remind Me). Jeho autor Joaquim Pinto žije již 20 let s nemocí AIDS a v tomto filmu zachycuje deníkovým způsobem rok, v němž se účastnil zkušební léčby dosud neověřenými halucinogenními látkami.

Cenu za režii převzal Korejec Hong Sang-soo za snímek U ri Sunhi (Our Sunhi) o mladé studentce filmu. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Brie Larson za svoji roli pečovatelky Grace v americkém dramatu Short Term 12. Film Dustina Crettona, který už dříve zvítězil na texaském festivalu SXSW si v Locarnu vysloužil i zvláštní zmínku poroty. Stříbrného leoparda pro nejlepší mužský herecký výkon pak získal Fernando Bacilio za roli v černé komedii El Mudo.

V kategorii dokumentů zvítězil švýcarský snímek Tableau Noir (Blackboard), v němž režisér Yves Yersin sleduje osud alternativní základní školy v horách západního Švýcarska.

Zpět

Sdílet článek