Jediná hezká věc / V kuchyni

23. 10. 2024 / Ema Fischerová
kritika
Placený

Miliony migrantů, kteří se rozhodli přestěhovat do Spojených států s vidinou lepší budoucnosti, uvítala v jejich vysněné zemi socha Svobody. Podstatnou symbolickou roli má i ve filmu V kuchyni mexického režiséra Alonsa Ruizpalacio se: topí se v akváriu s humry v newyorské restauraci The Grill.

Audiovizuální díla z prostředí profesionálních kuchyní – seriál Medvěd, filmy Menu nebo Bod varu – vytvořila v posledních letech svébytný žánr. Ruizpalaciosův snímek však na rozdíl od zmíněných titulů nemá mnoho společného se světem vysoké gastronomie. Režisér čerpal z vlastní zkušenosti v kuchyni londýnského The Rainforest Café, které se stalo předlohou jeho fiktivní restaurace. The Grillse nachází přímo na Times Square a není víc než obyčejnou pastí na turisty. Nenabízí hostům mimořádný gastronomický zážitek, ale předraženou pizzu a sendviče.

Na začátku děj zprostředkovává Estela, mladá Mexičanka, která se sama vydala za prací do New Yorku. Neumí anglicky a spoléhá se jen na název restaurace a známého, který tam pracuje. Zmatení a směsici dalších emocí, jež Estela v tu chvíli prožívá, skvěle navozuje úvodní scéna. Spolu s hrdinkou pozorujeme oceán, panoráma vysokých...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Biopic

155 / říjen 2024
Více