Hladovkou proti nerovnosti i rodičům / Club Zero

26. 6. 2024 / Ema Fischerová
kritika
Placený

Rakouská režisérka Jessica Hausner ve svém novém anglojazyčném snímku Club Zero čerpá z rozmanitých inspiračních zdrojů. Jedním z nich je německá lidová pověst o krysařovi, jenž svou píšťalou očaruje děti, že se utopí v řece. Stejně tak se nechají strhnout její náctiletí protagonisté, kteří propadnou nebezpečným myšlenkám své vyučující.

Režisérčinu dosavadní tvorbu propojuje zájem o spirituální tematiku. V Lurdech, za něž si odnesla cenu z benátského festivalu, se věnuje legendárnímu poutnímu místu, kde se údajně odehrávají zázračná uzdravení. V Hotelu zase pozoruje mladou recepční, již fascinuje příběh její za neznámých okolností zmizelé předchůdkyně. Přitahuje ji okultní soška i pověstmi ověnčený nedaleký les. Přísné byrokratické vedení a chladná racionalita instituce stojí v přímém kontrastu s nevysvětlitelnými mystickými podtóny. Sterilní a viditelně konstruovaný styl Hausner udržuje důležitý odstup mezi divákem a náměty jejích filmů.

Club Zero se také dívá za zavřené dveře instituce – tentokrát soukromé střední školy pro nadané. Přestože přízvuky naznačují, že se příběh odehrává ve Velké Británii, kampus i vnitřek budovy by se mohly nacházet kdekoli v...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film první republiky

153 / červen 2024
Více