Marhoul chystá anglickojazyčný film o senátorovi McCarthym

7. 2. 2020

Režisér Václav Marhoul se svým černobílým opusem Nabarvené ptáče úspěšně pronikl do zámoří. Po premiéře v Benátkách a účasti na festivalu v Torontu se film dostal i do americké a kanadské kinodistribuce. Teď má český šedesátiletý filmař před sebou další výzvu: natočit v zahraniční produkci film v angličtině. Konkrétně půjde o životopisné drama o nechvalně proslulém americkém senátorovi Josephu McCarthym.

Film jednoduše nazvaný McCarthy vznikne podle scénáře Toma O'Connora. Ten na sebe letos upozornil jako spoluautor studenoválečného dramatu Ironbark, v němž Benedict Cumberbatch ztvárnil špiona, který se snaží vyřešit kubánskou krizi.

Také republikánský politik Joseph McCarthy byl výraznou postavou éry studené války. V 50. letech proslul svým zapáleným antikomunismem a brojením proti homosexuálům. Jeho zbraně přitom byly očerňování, nepodložená obvinění a další demagogické taktiky. Následně se dokonce ujal výraz "mccarthyismus", který právě takový typ demagogie označuje.

V době, kdy USA stále ještě vládne Donald Trump, se toto téma jeví jako velmi aktuální. Přinejmenším můžeme čekat, že média se těchto paralel mezi padesátými lety a současností nepochybně chytnou.

Marhoul k projektu přichází jako filmař, který sice s tématem americké historie a politiky nemá velké zkušenosti, ale má za sebou několik různorodých projektů. Kromě Nabarveného ptáčete, kde prokázal schopnost vést mezinárodní herecké hvězdy, i válečné drama Tobruk.

Zpět

Sdílet článek