Na festival 3Kino přijede Krzysztof Zanussi i Agnieszka Holland

28. 9. 2019

Hlavním tématem mezinárodního festivalu středoevropského filmu 3Kino bude letos svoboda. Přehlídku zahájí historický film Černý Mercedes režiséra Janusze Majewského, jehož kriminální zápletka se odehrává v Polsku za časů druhé světové války.

Černý Mercedes je zároveň jedním z jedenácti titulů, které se na šestém ročníku festivalu utkají o hlavní cenu pro nejlepší film. Mezi ně dále patří například další historický film Pan Jones režisérky Agnieszky Holland, Éter polského klasika Krzysztofa Zanussiho nebo maďarské snímky Rozkvetlé údolí, Trezor a Jeden den. Z českých filmů se soutěže zúčastní Staříci Martina Duška a Ondřeje Provazníka nebo koprodukční Tiché doteky Michala Hogenauera.

Polský režisér Zanussi bude zároveň hostem festivalu 3Kino, stejně jako český filmař Václav Marhoul. Jeho Nabarvené ptáče se bude na přehlídce také promítat, a to v nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení. Tamtéž bude k vidění i polský snímek Návrat, za nímž stojí režisérka Magdalena Lazarkiewicz, která je sestrou Agnieszky Holland.

Festival také připomene 30. výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu. V letošním programu jsou tedy zařazeny snímky, které propojuje právě téma svobody či boje za ni. Uvedeny budou v sekcích Ostrovy svobody a Svobodné filmy po roce 89.

Další festivalovou sekcí je Retrospektiva, v níž se letos budou promítat snímky Dvojí svět hotelu Pacifik a Excentrici Janusze Majewskeho. A také filmy Moje dcery krávy a Hel Kingy Debské. V posledním jmenovaném filmu polské režisérky, která studovala také na pražské FAMU, si zahrála Aňa Geislerová.

MFF 3Kino proběhne od 10. do 15. října v pražských kinech Lucerna, Světozor, Atlas a Evald. Více informací přináší oficiální stránky festivalu.

Zpět

Sdílet článek