Bond v číslech. BFI spustil databázi dějin britského filmu

20. 9. 2017
Britský filmový institut na svých internetových stránkách nově zveřejnil obsáhlou interaktivní databázi zahrnující kompletní historii britského filmu. Shromážděná data pokrývají více než stoleté období a týkají se více než deseti tisíc snímků.

V databázi nazvané jednoduše Filmography si lze nyní dohledat nejrůznější zajímavosti. Vůbec nejčastěji se v britských filmech objevila postava královny Viktorie, těsně následovaná Sherlockem Holmesem a Jamesem Bondem. Značné množství snímků vzniklo s válečnou tematikou. Ve 30. letech zažívaly v Británii boom komedie, kterých v této dekádě vzniklo přes 40 procent celkové tehdejší produkce.

Databáze také umožňuje zkoumat poměr genderového zastoupení mezi herci a ve filmových štábech. Stoprocentním ženským hereckým obsazením se například pyšní artová variace na sexploatační filmy Pestrobarvec petrklíčový, kterou jsme před dvěma lety mohli vidět i v našich kinech.

Jinak ale historii britské kinematografie dle očekávání dominují muži, kteří se na vzniku filmů podíleli z více než 60%, často na klíčových pozicích. Slovo "muž" je dokonce tím vůbec nejčastějším slovem, objevujícím se v názvech britských snímků.

Zpět

Sdílet článek