Amazon vyráží do boje s HBO se seriálem o Černé Americe

2. 8. 2017
televize
HBO v posledních týdnech čelí kritice kvůli připravovanému seriálu Confederate. Drama od tvůrců populární Hry o trůny představí alternativní historii USA, v níž po válce Jihu proti Severu nebylo zrušeno otroctví a v podobě moderní instituce přetrvalo dodnes. Podle komentátorů amerických médií se tato premisa až příliš nebezpečně blíží fantazii, kterou i sto padesát let po konci občanské války sdílí řada Američanů. Když se minulou neděli vysílal nový díl Hry o trůny, na Twitteru jej dokonce doprovázel bojkot ve formě hashtagové kampaně #NoConfederate.

Kabelová HBO přitom není jedinou televizí, která aktuálně chystá prestižní seriál o tom, co by se stalo, kdyby americká občanská válka dopadla jinak. Internetový Amazon tento týden ohlásil, že více než rok vyvíjí seriál Black America, v němž se rovněž Jih separuje od Severu. Poté, co je zrušeno otroctví, navíc černošští Američané získají v rámci reparací jižní státy Louisiana, Mississippi a Alabama. Zformují tak Novou Kolonii, ve které si o svém dalším osudu mohou rozhodovat sami. Komplikovaný vztah obou zemí se ani nadále neobejde bez konfliktů. Jejich blízkost a sdílená minulost je však zároveň nutí ke spolupráci.

Seriál Amazonu v porovnání s konkurenčním Confederate rozhodně nepůsobí tak provokativně. Jeho vize se podle prozatimních ohlasů zdá být nuancovanější a promyšlenější. Kladně je přijímáno i to, že Black America vznikne pod dohledem dvou černošských tvůrců, Willa Packera a Aarona McGrudera. První produkoval například snímek Straight Outta Compton, druhý se proslavil oceňovaným animovaným seriálem The Boondocks.

Alternativní historie má v současné seriálové dramatice svoje místo. Právě Amazon například uvádí seriál The Man in the High Castle na motivy románu P. K. Dicka, v němž se Spojené státy po druhé světové válce ocitají pod nadvládou vítězných nacistů.

Po prvním kole Amazon vede nad HBO jedna nula. Uvidíme, jaké bude mít konfontace typově velmi podobných seriálů pokračování. Vzhledem k tomu, že HBO dnes s oblibou svoje vyvíjené seriály ruší nebo různě odkládá, k žádnému pokračování nakonec nemusí ani dojít.

Zpět

Sdílet článek