Newyorská MoMA uvede přehlídku českých archivních filmů

22. 3. 2017
Newyorské Muzeum moderního umění (MoMA) v dubnu letošního roku uspořádá přehlídku českých filmů z let 1927 - 1943. Událost s názvem Ecstasy and Irony v prestižní zámořské instituci představí výběr čtrnácti snímků, na jejichž selekci se podílel Národní filmový archiv.

Snahou pořadatelů je přiblížit americkému publiku český film jinak, než skrze dobře známá jména novovlnných tvůrců, z nichž někteří (Miloš Forman, Ivan Passer) se v USA posléze sami prosadili. Program tak obsáhne široké spektrum předválečné tvorby.

Nechybí několik snímků z němé éry, včetně legendárního filmu Erotikon (1929). Z filmů režiséra Gustava Machatého se bude promítat také jeho stylisticky průkopnický raně zvukový film Ze soboty na neděli (1931), jehož restaurovanou verzi NFA uvedl letos v březnu v obnovené premiéře.

Předválečnou hereckou hvězdu Oldřicha Nového američtí diváci uvidí v klasické komedii Kristián (1937) režiséra Martina Friče. Hrát se bude také snímek Bílá Nemoc, jehož režisér (a zároveň představitel hlavní role) Hugo Haas rovněž spojil významnou část svého života se Spojenými státy.

Přehlídka potrvá třináct dní, od 11. do 23. dubna 2017.

Zpět

Sdílet článek