Chyťte si svůj němý film v interaktivní seanci Guye Maddina

23. 4. 2016
Pokud jste loni navštívili filmový festival v Karlových Varech, měli jste šanci vidět na plátně Zakázanou komnatu, poslední celovečerní snímek předního kanadského režiséra Guye Maddina. Šlo o zážitek na pomezí bdění a snu, a to nejen proto, že hypnotické vizuály přiváděly řadu diváků do polospánku. V Zakázané komnatě znovu ožívají dávné kinematografické sny, nenávratně ztracené němé filmy, které možná kdysi existovaly, ale dnes si je můžeme už pouze představovat.

Guy Maddin spolu s tvůrcem Evanem Johnsonem pokračují ve vyvolávání filmových duchů v paralelním projektu Seances, který je v současnosti volně dostupný na internetových stránkách National Film Board of Canada. Diváci znalí Zakázané komnaty se tady opět mohou setkat nejen s herci Udo Kierem, Mathieu Amalricem nebo Geraldine Chapline, ale také s bizarními hororovými zápletkami, halucinačními vizemi a typickými obrazovými kazy, které odkazují k poškozenému filmovému materiálu. Do hry ale v Seances vstupuje nový interaktivní rozměr. Uživatelé (diváci) si mohou z řady nabízených, neustále se proměňujících možností a variací vybrat a zhlédnout "svůj" unikátní krátký snímek, který je koláží různých scén a fragmentů. Tvůrci hovoří o stovkách miliard unikátních permutací. Internetové publikum tak tímto způsobem nově prožívá film skrze pocit "ztráty" - vědomí toho, že právě přehraný film už nikdo další v této podobě neuvidí.

Maddin původně začal s natáčením již v roce 2012 v pařížském Centre Georges Pompidou. Následující rok pořídil další materiál v kanadském Montrealu. Projekt Seances se zároveň minulý týden objevil jako audiovizuální instalace na newyorském festivalu Tribeca v rámci programu Storyscapes.

Zpět

Sdílet článek