Festival v Cannes odhalil nabitý soutěžní program

14. 4. 2016

Pořadatelé MFF Cannes na dnešní tiskové konferenci zveřejnili složení oficiálního programu letošního 69. ročníku. V hlavní soutěži představí své nové snímky několik klasiků světové kinematografie. Zásadní osobnost americké nezávislé scény Jim Jarmusch přiveze film Paterson s Adamem Driverem v hlavní roli. Svůj pravděpodobně poslední film I, Daniel Blake v Cannes uvede britský režisér Ken Loach. Španělskou kinematografii zastoupí jeden z jejích nejvýraznějších současných filmařů Pedro Almódovar se snímkem Julieta. Thriller Elle přiveze na Croisette nizozemský provokatér Paul Verhoeven. A se svojí novinku La fille inconnue se do Cannes po dvouleté pauze opět vrátí stálice francouzské přehlídky bratři Dardenneové. Mladou krev bude v soutěži opět představovat Xavier Dolan se svým hvězdami nabitým snímkem Juste la fin du monde .

Příznivci rumunské nové vlny se mohou těšit hned na dva premiérové snímky od významných tvůrců, Cristiana Mungia a Cristiho Puia, jež se nakonec oba vešly do hlavní soutěžní sekce. Z asijské tvorby se do hlavní soutěže nakonec dostala pouze novinka Agassi korejského filmaře Park Chan-wooka a snímek Ma' Rosa filipínského tvůrce Brillante Mendozy. Tradičně silné soutěžní zastoupení má naopak domácí francouzská kinematografie. Ve světové premiéře festival uvede nové filmy Bruna Dumonta, Olivera Assayase, Alaina Guiraudieho a režisérky Nicole Garcia. Z dvaceti prozatím vybraných titulů pouze tři natočily ženy. Kromě francouzské filmařky do této trojice patří německá naděje Maren Ade a britská režisérka Andrea Arnold.

Řada anglicky mluvených soutěžních titulů byla známa již před dnešním oficiálním zveřejněním. Artový horor Neon Demon v Cannes uvede dánský režisér Nicolas Winding Refn. Snímek The Last Face o humanitárních pracovnících v Africe přiveze Sean Penn. O Zlatou palmu bude bojovat také film Loving režiséra Jeffa Nicholse, který už letos na Berlinale představil sci-fi Midnight Special. Line-up ještě doplní brazilský režisér Kleber Mendonça Filho s titulem Aquarius.

Minimum známých jmen nakonec obsahuje vedlejší soutěžní sekce Un certain regard, kde zbylo místo na stálého účastníka hlavní soutěže, japonského filmaře Hirokazu Kore-edu a jeho film After the Storm. Se zařazením do nesoutěžní sekce "speciálních projekcí" se musí smířit také katalánský svéráz Albert Serra, jenž v Cannes předvede svoji novinku La Mort De Louis XIV s Jeanem-Pierrem Léaudem v titulní roli.

MFF Cannes zahájí nová romantická komedie Woodyho Allena Cafe Society. Festival proběhne v termínu 11. - 22. května.

 

Zpět

Sdílet článek