Sokurov: ’Film je oproti literatuře druhořadé umění’

10. 3. 2016
Alexander Sokurov v Kataru přednesl masterclass, ve které mimo jiné vyjádřil svůj pohled na kinematografii, zavzpomínal na svoje přátelství s Andrejem Tarkovským a prozradil informace o svém dalším projektu.

Návštěvníkům Filmového institutu v Dauhá ruský režisér představil svůj kritický názor na film, který je podle něj méněcennou formou umění. Zejména v porovnání s literaturou. "Nikdy jsem film nepovažoval za něco velkého. Jsem z těch, kteří jej k životu nepotřebují." Podle Sokurova trpí především západní kinematografie nedostatkem morálky. "Postavám v současných amerických filmech schází morální motivace, zbývá jen ta společenská," uvedl ruský tvůrce, který svůj poslední velký úspěch slavil se snímkem Faust (Zlatý lev na MFF Benátky v roce 2011).

Sokurov také pohovořil o svém vztahu s Andrejem Tarkovským, který byl jeho učitelem na filmové škole v Moskvě. Tarkovský prý Sokurovovu tvorbu často chválil, možná až přehnaně. "Snažil se mě přesvědčit, že jsem génius. Nechtěl jsem tomu věřit, připadalo mi to jako hřích. Film zkrátka není ten druh umění, kde je možné vytvořit dokonalé umělecké dílo," prohlásil Sokurov.

Navzdory svému skepticismu Sokurov nyní připravuje další snímek, se kterým se vrátí k tématu druhé světové války. Podle něj šlo o mnohem složitější konflikt, než jak jej dnes vnímáme. "Ne všechny země bojovaly s Německem tak zuřivě jako Rusko," dodal režisér, který v roce 1999 natočil film Moloch o Adolfu Hitlerovi a Evě Braunové. Nový snímek prý bude komedie.

V katarském Dauhá Sokurov vystoupil v rámci druhého ročníku akce Qumra, kde kromě něj letos vedli masterclass i turecký režisér Nuri Bilge Ceylan a japonská filmařka Naomi Kawase.

Zpět

Sdílet článek