Soutěž Benátky: Fukunaga, Kaufman, Sokurov

29. 7. 2015
Pořadatelé MFF Benátky dnes zveřejnili letošní program hlavní soutěžní sekce. Početné zastoupení v celkem jednadvacetičlenné soutěži má především domácí italská a anglofonní produkce.

Svůj druhý režijní počin Anomalisa vytvořený technikou stop motion animace v Benátkách představí Charlie Kaufman. Válečné drama z afrického prostředí Beasts of No Nation na festivalu uvede Cary Fukunaga. Další mladý americký tvůrce Drake Doremus na Lido přiveze sci-fi Equals s Kristen Stewart a Nicholasem Houltem v hlavních rolích.

Anglicky mluvený bude také soutěžní thriller italského filmaře Lucy Gaudagnina A Bigger Splash, v němž se představí Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes a Dakota Johnson. Snímek v italštině s názvem Sangue del mio sangue v Benátkách uvede režisér Marco Bellocchio.

O Zlatého lva se v září utká i Alexander Sokurov se svým novým filmem Francofonia (na obrázku). Slovanskou kinematografii na nejstarším filmovém festivalu letos zastoupí také polský režisér Jerzy Skolimowski s dramatem 11 minut. Po loňském nezdařeném vystoupení na festivalu v Cannes se o reparát na italské přehlídce pokusí Atom Egoyan s filmem Remember. Argentinský tvůrce Pablo Trapero v soutěži uvede snímek El Clan.

V Benátkách bude soutěžit i francouzsko-belgicko-český koprodukční snímek Marguerite francouzského režiséra Xaviera Giannoliho. Hrdinkou dobového komediálního drama z Paříže dvacátých je Marguerite Dumont, bohatá milovnice hudby a opery. Zpívá ráda, ale falešně. Nikdo z jejích přátel a blízkých jí ale pravdu o jejím talentu neřekne. Problém však nastane, když se Marguerite rozhodne svůj pěvecký um poprvé předvést mimo soukromí, před skutečným publikem v opeře.

Xavier Giannoli v Benátkách soutěžil již se svým předchozím filmem Superstar (2012). Dvakrát se účastnil také soutěže na festivalu v Cannes, kde uvedl snímky Píseň pro tebe (2006) a Na počátku (2009).

Marguerite se z velké části natáčela v Praze, mimo jiné v prostorách Divadla na Vinohradech. Snímek koprodukovala česká společnost Sirena Film, která se v minulosti podílela například na vzniku historického filmu Královská aféra.

Mimo soutěž benátský festival zařadil filmy Daniela Alfredsona (Go With Me), Artura Ripsteina (La calle de la Amargura) nebo také krátký film Martina Scorseseho The Audition. V nesoutěžní dokumentární sekci své nové snímky mimo jiné představí Tsai Ming-liang, Sergej Loznica a Frederick Wiseman.

72. ročník benátského festivalu, který se uskuteční mezi 2. a 12. zářím, zahájí film islandského tvůrce Baltasara Kormákura s názvem Everest. Celý program zde.

Zpět

Sdílet článek