Carpenter zůstává králem hororu i bez obrazu

2. 7. 2015 / Jiří Špičák
soundtrack
Placený

„Na začátku jsme jenom tak pro zábavu improvizovali se synem. Nejdřív jsme dvě hodiny hráli videohry, pak jsme seběhli do sklepa do mého studia, dvě hodiny jsme skládali hudbu a pak jsme zase šli hrát hry. Dělali jsme to takhle několik měsíců a za nějakou dobu jsme si uvědomili, že máme přesně hodinu soudržného materiálu. Když se mě pak můj agent zeptal, jestli náhodou nemám něco nového, poslal jsem mu tuhle nahrávku. A za dvě měsíce jsem měl na stole smlouvu! Za chvíli mi asi bude Beyoncé dělat předskokanku.”

Takhle vysvětlil v rozhovoru pro magazín FACT král uznávaný režisér hororů a hudební skladatel John Carpenter vznik alba Lost Themes – nejde, jak by název mohl napovídat, o kompilát starších hudebních náčrtků, ale o první regulérní Carpenterovo album.

Deska, kterou Carpenter natočil společně se svým synem a kmotřencem, totiž nedoprovází žádný film a staví tak sedmašedesátiletého režiséra do dosud nepoznané role – do role hudebníka, který se nemůže opírat o obraz. 

Album vydané na respektovaném labelu Sacred Bones, kterému se upsal třeba i David Lynch, je paradoxním vyvrcholením kariéry člověka, který se k hudební dráze dostal vlastně omylem. Carpenterův otec byl sice profesorem hudby, ale John...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Kam směřuje filmová kritika

100 / červenec 2015
Více