Transylvánský filmový festival / Poklady z Kluže

2. 7. 2015 / Pavel Sladký
report
Placený

Početná a úspěšná účast rumunských filmů na zahraničních festivalech zakrývá neutěšený stav domácí kinematografie, především institucionální a finanční, zní už řadu let stížnost rumunských filmařů. Letos je úvodním slovem v katalogu Transylvánského filmového festivalu (TIFF) v Kluži podepsal i jeho ředitel, Tudor Giurgiu, producent, režisér a bývalý porevoluční ředitel rumunské televize. Jeho festival, nejvýraznější akce svého druhu v zemi, plní v současné situaci domácí kinematografie řadu funkcí. Letošní 14. ročník to jen podtrhl, protože stávající role zachoval a rozvíjel nově.

Zahraničním účastníkům nabízí TIFF možnost vidět v rámci (soutěžních) Dnů rumunského filmu světové premiéry domácích filmařů, přehlídku krátkometrážní tvorby i filmy prezentované na zahraničních festivalech. Letos především Aferim! Radu Judeho, O patro níž (Un etaj mai jos) Radu Munteana a Poklad (Comoara) Cornelia Porumboia – ten si nakonec odnesl cenu pro nejlepší domácí snímek.

Sám Tudor Giurgiu některými svými filmy zkouší vytvořit „platformu pro solidní mainstream“, o čemž svědčila už jeho komedie O šnecích a lidech (Despre...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Kam směřuje filmová kritika

100 / červenec 2015
Více