Fresh Film Fest vyhrál americký film Skoro jako láska

22. 9. 2014
V mezinárodní soutěžní sekci Fresh Generation jedenáctého ročníku festivalu Fresh Film Fest zvítězil debut americké režisérky Elizy Hittman Skoro jako láska. Snímek poetickým způsobem líčí trable dospívající Lily, která zůstává ve stínu své atraktivnější a průbojnější kamarádky. Porota, v níž zasedla jihoafrická filmařka Pia Marais nebo britský režisér Dom Rothertoe, na vítězném snímku ocenila, že "režisérka svoje amatérské herce inspirovala k intimním a komplexním výkonům, dokázala, že je upřímným a neokázalým novým hlasem." Zvláštní uznání v hlavní sekci prvních a druhých filmů začínajících tvůrců získal německý film Nebudu se přehnaně rozčilovat, ovlivněný divadlem, reklamou či soap operou.

Sekci Konfrontace hraných a dokumentárních studentských filmů vyhrál krátkometrážní hraný počin polského režiséra Pawla Maslony s názvem Magma. Mezi dokumenty uspěl český film režisérky Johany Švarcové Ahoj, mám se dobře z léčebny pro děti s dočasným omezením pohybu. Švarcová, která studuje režii na FAMU a je zároveň hudebnicí a konceptuální umělkyní, se v oceněném snímku inspirovala vlastními zkušenostmi.

Vítězem třetí soutěžní sekce Theatre Optique, která se zaměřuje na experimentální studentskou tvorbu, se stal krátký animovaný snímek Zvídavý věk britské režisérky Lucy Toth.

Letošní Fresh Film Fest se tematicky zaměřil na Krásné nové světy, neboli pronikání digitálních technologií a nových médií do filmu a společnosti. Festival tak v tomto kontextu představil i tvorbu nezávislého amerického filmaře Jamese Benninga a uvedl nový dokument Dvouhra: James Benning a Richard Linklater. Mezi lákadly přehlídky bylo také zvláštní uvedení umělecké sci-fi Pod kůží Jonathana Glazera nebo česká premiéra posledního filmu Kelly Reichardt Noc přichází.

Zpět

Sdílet článek