DK získal Cenu Pavla Kouteckého

18. 6. 2014

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární film získal na slavnostním vyhlášení 10. června snímek režisérky Báry Kopecké DK o architektovi Davidu Kopeckém. Kopecká působí jako dramaturgyně, scenáristka, střihačka, publicistka a filmová pedagožka na katedře FAMU International. Snímek DK je vyprávěný v ich-formě a utváří portrét architekta – manžela režisérky, jenž zemřel v roce 2009 – z vyprávění kolegů, přátel a rodiny, která jsou střídána obrazovým materiálem, který Kopecký natáčel ke svým projektům. Videí v architektově pozůstalosti bylo velké množství, i proto se film připravoval čtyři roky. Film doprovází instrumentální hudba Davida Kopeckého.

Bára Kopecká o svém muži říká: „David byl pro mě vždycky trochu záhada, měl v sobě tolik rozporů, které alespoň zblízka nešlo rozklíčovat. Vlastně byl konzistentní jenom v tom, že konzistentní nebyl.“ Právě autenticitu, syrovost a hloubku snímku ocenila také odborná porota a vyzdvihla také fakt, že film je zároveň portrétem autorky. Snímek podle poroty vyniká i střihovou skladbou, které je čistá, precizní a estetická, stejně jako Kopeckého architektura. Film byl minulý rok uveden na MFF Karlovy Vary a Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, nyní by podle tvůrců mohl putovat i na světové filmové festivaly zaměřené na architekturu a urbanismus.

Do soutěže bylo nominováno ještě dalších 6 filmů, mimo jiné Velká noc Petra Hátleho, Pirátské sítě Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka nebo Parta Analog Martina Duška. Cenu Pavla Kouteckého již osmý rok pořádají Divadlo Archa a Film & Sociologie ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Hlavním partnerem ceny, která je spojena s finanční odměnou 100 000 korun, je Nadační fond Avast.

Zpět

Sdílet článek