Do berlínské soutěže přibyl Richard Linklater a další

15. 1. 2014

Poté, co pořadatelé 64. Berlinale včera oznámili složení hlavní poroty, dnes oficiálně doplnili seznam soutěžních snímků.

Mezi patnácti nově ohlášenými filmy, z nichž většina pochází od méně známých tvůrců, zdaleka nejvíce vyčnívá novinka Richarda Linklatera s názvem Boyhood. Snímek je fikčním dramatem, jež ale bylo od roku 2002 natáčené způsobem připomínajícím časosběrné dokumenty. Každý rok filmaři zaznamenali jednu epizoda ze života dospívajícího chlapce (Ellar Coltrane), který se už od jedné z prvních částí musí potýkat s rozvodem svých rodičů (Ethan Hawke, Patricia Arquette). Linklater přitom loni na Berlinale mimo soutěž představil zatím poslední třetí díl své nejznámější "časosběrné" série, film Před půlnocí.

Z ostatních soutěžních titulů se nabízí zmínit snímek Zwischen Welten (Inbetween Worlds) původem rakouské režisérky Feo Aladag, která v berlínské sekci Panorama před čtyřmi lety uvedla svůj debut Cizinka.

Zlatého medvěda budou moci tentokrát získat hned tři čínské snímky: westernové drama Wu Ren Qu (No Man's Land) režiséra Hao Ninga, které se doma dlouhé tři roky potýkalo s cenzurou, dále čínsko-francouzská koprodukce Tui Na (Blind Massage) režiséra Ye Loua a film Bai Ri Yan Huo (Black Coal, Thin Ice) (r. Yinan Diao).

Hlavní soutěžní sekce Berlinale tak letos čítá celkem 20 snímků, z nichž pět (nový Alain Resnais, nová Claudia Llosa...) bylo oznámeno již s předstihem.

K nesoutěžním filmům (Grandhotel Budapešť, Památkáři, první část režisérské verze Nymfomanky) dnes ještě přibyla Kráska a zvíře režiséra Christopha Ganse s Léou Seydoux a Vincentem Casselem v hlavních rolích.

64: Berlinale potrvá od 6. do 16. února.

Zpět

Sdílet článek