Letošní žebříček Cahiers vede Cizinec od jezera

26. 11. 2013

Legenda mezi filmovými magazíny, francouzský Cahiers du Cinéma, tento rok opět přichází s žebříčkem nejlepších letošních filmů dříve než ostatní. Jako vždy není nouze o drobná překvapení - ve výběru jsou jak dobře známé, ovšem často rozporuplně přijímané filmy, tak méně známé, téměř zapadlé snímky. Pokud ale loni na první místo dosáhl očekávaný vítěz, miláček kritiků Léos Carax a jeho Holy Motors, pro seznámení s letošní volbou bude řada čtenářů muset sáhnout po internetovém vyhledávači.

Nejlepším filmem roku 2013 je podle Cahiers francouzské drama L'inconnu du lac (Cizinec od jezera), které se v Cannes promítalo v sekci Un Certain Regard a nakonec získalo Queer palmu pro nejlepší snímek s LGBT tematikou. Snímek o nebezpečné lásce dvou mužů a neodvratném podléhání vášni natočil v Česku málo známý Alain Guiraudie.

Na druhé místo zařadila redakce časopisu kontroverzní Spring Breakers Harmonyho Korina. Jen o příčku níže se nachází letošní vítěz Zlaté palmy Život Adele. Ty, kteří vkus Cahiers du Cinéma dlouhodoběji sledují, pak určitě nevyvede z míry přítomnost dvou hollywoodských filmů, Gravitace Alfonsa Cuaróna a Lincolna Stevena Spielberga. Magazín například před několika lety zařadil Spielbergovu Válku světů na osmé místo v seznamu nejlepších snímků minulé dekády.

Zde je celá aktuální top 10 Cahiers pohromadě:

1. L'inconnu du lac (r. Alain Guiraudie)

2. Spring Breakers (r. Harmony Korine)

3. Život Adele (r. Abdellatif Kechiche)

4. Gravitace (r. Alfonso Cuarón)

5. Dotek hříchu (r. Jia Zhang-ke)

6. Lincoln (r. Steven Spielberg)

7. La Jalousie (r. Phillippe Garrel)

8. Haewon, dcera nikoho (r. Hong Sang-soo)

9. Les rencontres d'après minuit (r. Yann Gonzales)

10. La Bataille de Solférino (r. Justine Triet)

Zpět

Sdílet článek