Mezi Tollywoodem a Hollywoodem / S. S. Rajamouli

29. 8. 2024 / Miroslav Libicher
téma
Placený

Indický populární film od počátků láká především na herce. Proto není divu, že pokud si někdy vysloužili masovou popularitu režiséři, téměř vždy ve svých filmech ztvárňovali hlavní role, tak jako Rádž Kapúr, Guru Dutt nebo později Kamal Hassan. S. S. Rajamouli, jehož tvorbu kromě indických diváků oceňují i prestižní hollywoodští tvůrci jako James Cameron nebo Steven Spielberg, se této zvyklosti vymyká. A nejen to– vůbec nejpozoruhodnější je, že snímky nejproslulejšího indického filmaře současnosti vyrůstají z regionální poetiky původně stojící mimo dominantní trendy indické kinematografie.

Nejpozději od čtyřicátých let minulého století, kdy se ustanovily základní konvence indické populární kinematografie, platí, že drtivou většinu indických snímků produkují nezávislé společnosti. Přestože indičtí kritici a intelektuálové vždy rádi třídili domácí filmy do různých kategorií dle uměleckých ambicí i domnělé sofistikovanosti cílového publika, jen těžko lze vymezit hranici mezi uměleckými a populárními filmy, ba i mezi „áčkovou“ a „béčkovou“ tvorbou.

I v Indii existují filmaři, kteří stojí mimo dominantní trendy či struktury. Již zesnulý Mani Kaul sice pro své filmy čerpal státní podporu a musel se formálně řídit poměrně přísnými preskriptivními...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Filmoví solitéři

154 / srpen 2024
Více