Dobrodružství kocoura Felixe / Česká animovaná reklama

27. 6. 2024 / Dita Stuchlíková
téma
Placený

Počátky české filmové animace jsou spojeny s reklamou, kde ve dvacátých letech zahajovaly svou kariéru osobnosti jako Karel Dodal nebo Hermína Týrlová. Zásadním vzorem pro ně byla americká animace a její hvězdy, které pomáhaly dobře prodávat a českým tvůrcům zároveň posloužily jako „učební materiál“, na němž si zkoušeli možnosti nového média. Nejvýznamnější „domestikovanou“ hvězdou se stal kocour Felix, se kterým Dodal koncem dvacátých let natočil sedm reklamních snímků.

Česká animace a reklama

Animace se v době první republiky rozvíjela zprvu značně neorganizovaně. Počátkem dvacátých let závisela především na amatérských snahách pracovníků hraného filmu. První momentálně dohledatelné pokusy o českou animaci náleží filmovým architektům Bohuslavu Šulovi a Ferdinandu Fialovi, kteří měli díky svým výtvarným schopnostem k animaci blízko. Postupně se začala využívat pro titulky, mezititulky a reklamu. Velká část tvorby byla vázána na studia hraného filmu nebo reklamní ateliéry. Právě reklama se stala klíčovým formátem pro rozvoj filmové animace a objevení jejích výrazných osobností.

Třicátá léta charakterizovalo otvírání ateliérů a studií zaměřených přímo na animaci, díky čemuž vznikaly první tvůrčí skupiny a vazby. Při...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film první republiky

153 / červen 2024
Více