Ženy v animaci bude objevovat letošní Fest Anča

10. 6. 2022

Ženy v animaci - to je hlavní téma letošního ročníku festivalu animovaného filmu Fest Anča, který se bude konat od 30. června do 3. července ve slovenské Žilině. Jubilejní patnáctý ročník festivalu má na programu například kultovní japonský animovaný film Belladonna smutku z roku 1973 nebo dílo přední slovenské animátorky Jaroslavy Havettové. Uvede i filmy dalších slovenských animátorek, které tvořily po revoluci. Některé z nich se podílely i na letošním vizuálu - Joanna Kożuch, Ové Pictures (Veronika Obertová a Micheala Čopíková) a Michaela Mihályi.

Vedle již zmíněných filmů bude na programu například celovečerní debut Sébastiena Laudenbacha z roku 2016 Dívka bez rukou, stylově minimalistická variace na méně známou pohádku bratří Grimmů, nebo snímek Moje slunce Mad Michaely Pavlátové vyprávějící příběh Češky žijící v Kábulu. Hlouběji do minulosti sáhli organizátoři při výběru programu s živou hudbou. Promítnou animovanou pohádku německé režisérky Lotty Reiniger Dobrodružství prince Ahmeda z roku 1926. Snímek s charakteristickou siluetovou animací považovaný za nejstarší dlouhometrážní animovaný film doprovodí Jonatán Pastirčák alias Isama Zing.

Fest Anča věnuje prostor i ukrajinským animátorkám. V hlavní soutěži uvede film Anny Dudko Hluboká voda o mořské panně, která touží po lidské erotické lásce, nebo experimentální film Mykyty Liskov Imaginární krajiny. Mimo soutěž bude uvedený snímek Normál od Naty Metlukh. Fest Anča uvede i pásmo ukrajinských filmů Pred vojnou, kurátorované kyjevským festivalem Linoleum, největší přehlídkou krátké animace na Ukrajině. Ředitelka festivalu Anastasiya Verlinska bude členkou poroty.

Novinkou letošní Fest Anči bude Studentské fórum, které se bude konat od 27. června do 3. července a propojí školy a studenty ze střední a východní Evropy a zemí západní Evropy. Navíc se bude festival konat na více místech - vedle tradičních Stanice Žilina-Záriečie a Novej Synagógy v prostorách Městského divadla a Loutkového divadla nebo knihkupectví Artforum. Část programu bude zároveň k vidění během týdne po konci festivalu on-line na DAFilms.sk. K vidění bude šest pásem tématické řady zaměřené na ženy v animaci a tři pásmá krátkých filmů pro děti.

Zpět

Sdílet článek