Karlovarská soutěž uvede debut Tomasze Wińskiho

31. 5. 2022

Hranice lásky, debut režiséra Tomasze Wińskiho, bude mít premiéru v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Mezi dvanácti snímky v soutěži je i Slovo režisérky Beaty Parkanové, která se do Karlových Varů vrací. Novinkou v programu je sekce Proxima, jež nahradí sekci Na východ od Západu. Třináct tvůrců snímků zařazených do letošního hlavního programu už v minulosti v Karlových Varech soutěžilo, devět režisérů a režisérek se představí poprvé.

Hranice lásky, vzniklé v česko-polské koprodukci, vypráví o partnerské dvojici, která se otevře sdílení svých erotických fantazií a postupně experimentuje s nemonogamním vztahem. Drama Slovo se vrací do zlomového roku 1968, který otestuje rodinu notáře na malém městě a jeho obětavé ženy. V hlavních rolích se objeví Martin Finger a Gabriela Mikulková.

Proximu organizátoři označují za "exkluzívní prostor pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby". Česko budou ve výběru Proximy zastupovat Šimon Holý se vztahovým dramatem z ženské perspektivyA pak přišla láska... - loni byl ve Varech uvedený jeho debut Zrcadla ve tmě - a observační dokument Zkouška umění dvojice Tomáš Bojar-Adéla Komrzý. Autoři v něm sledují přijímací zkoušky na uměleckou akademii a zajímá je jak lze měřit výtvarné nadání a jakou roli může mít v dnešním světě umění

Více informací o filmech vybraných do obou soutěžních sekcích na kviff.com. 56. ročník MFF Karlovy Vary se koná od 1. do 9. července 2022.

Zpět

Sdílet článek