Petr Václav v Itálii natáčí snímek o skladateli Myslivečkovi

30. 7. 2019

Režisér Petr Václav v těchto dnech natáčí svůj dlouho připravovaný film Il Boemo o významném hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi. Aktuálně se filmaři nachází v italském městě Como, kde si pronajali tamní operní divadlo Teatro Sociale di Como.

Novinkou je změna, která nastala na pozici hlavní mužské role. Původně měl českého operního skladatele ztvárnit ruský herec Jegor Koreškov. Místo něj ale nakonec filmaři obsadili Vojtěcha Dyka. Hudební doprovod k filmu nahraje orchestr Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

Na snímku Il Boemo pracuje režisér Václav zhruba deset let. V roce 2009 strávil téměř rok ve Ville Medici v Římě, kde studoval skladatelovu pozůstalost. Ačkoli se Mysliveček narodil v roce 1737 v Praze, strávil většinu svého dospělého života v Itálii. Zde si vybudoval renomé uznávaného a vyhledávaného tvůrce, ke kterému coby k mentorovi vzhlížel i mladý Wolfgang Amadeus Mozart. Za svoji kariéru Mysliveček složil třicet oper, deset oratorií, symfonie, koncerty, overtury a množství komorní a chrámové hudby.

Rozpočet Václavova filmu se pohybuje okolo částky 100 milionů korun. Realizaci snímku výrazně napomohla i dotace Státního fondu kinematografie, který před třemi lety projektu přidělil mimořádně vysokou částku 23 milionů korun. Rada fondu jej vyhodnotila jako nejlépe připravený po autorské i producentské stránce, s potenciálem českou kinematografii výrazně zviditelnit v zahraničí.

Zpět

Sdílet článek