Christian Petzold natáčí snímek o novodobé Rusalce

15. 7. 2019

Přední evropský filmař Christian Petzold v těchto dnech natáčí svůj nový snímek na motivy romantické pohádkové novely Undine, v česku překládané také jako Rusalka. Film bude novodobou aktualizací mytického příběhu vodní víly, která může získat duši jen tehdy, když svede smrtelného muže.

Děj snímku Petzold zasadí do současného Berlína, kde se Undine coby mladá absolventka historie živí jako turistická průvodkyně. Když ji její partner zradí s jinou ženou, je hrdinka prokleta a odsouzena k tomu svého bývalého muže zabít a vrátit se k životu ve vodě. Na rozdíl od původní pohádkové Rusalky se však svému údělu pokusí vzepřít. Seznámí se s potapěčem Christophem a zamiluje se do něj.

Do hlavních rolí filmu obsadil německý režisér dvojici Paula Beer - Franz Rogowski. Oba herci tvořili ústřední pár i v Petzoldově předchozím snímku Tranzit, závěrečném filmu z volné trilogie o lásce v časech nesvobody. O lásku půjde i v novém filmu. A už teď je zjevné, že Undine ponese některé další charakteristické znaky Petzoldovy tvorby. Bájný příběh se bude odehrávat v současných kulisách a proměnou projde i jeho vyznění.

Petzoldova odpověď na oscarovou Tvář vody se bude natáčet v Berlíně a Severním Porýní-Vestfálsku až do poloviny srpna. Za zmínku stojí i to, že tentýž příběh v roce 2009 zfilmoval jako novodobou romanci Neil Jordan. Ve snímku s názvem Ondine si v hlavních rolích zahráli Colin Farrell a Alicja Bachleda.

Zpět

Sdílet článek