Mezipatra zakládají vlastní distribuční label Queer Kino

22. 6. 2019

Filmový festival Mezipatra zakládá nový distribuční label s názvem Queer Kino. Přehlídka, která letos oslaví dvacet let existence, tak se vstupem do třetí dekády rozšířuje své pole působnosti. Vedle pravidelného festivalu, projekcí v rámci Prague Pride, projekcí pro školy nebo divácky oblíbených večerů Mezipatra Approved budou orgaznátoři festivalu uvádět queer filmy i do českých kin.

Prvním snímkem, který pod značkou Queer Kino vstoupí do naší distribuce, se stane francouzské drama Zatoulaný. Debut režiséra Camilla Vidal-Naqueta bude mít slavnostní premiéru 18. července v pražském kině Lucerna. Syrové drama ze světa mužské prostituce se podobně jako film 120 BPM režiséra Robina Campilla dotýká širších společensko-kulturních fenoménů a sugestivně vykresluje jednu z podob života gay komunity. Na minulých Mezipatrech byl film oceněn Zvláštním uznáním poroty a stal se nejnavštěvovanějším filmem ročníku.

Druhým distribučním filmem Queer Kina bude osmý snímek kanadského režiséra Xaviera Dolana, který letos soutěžil v hlavní sekci festivalu v Cannes. V komorním dramatu Matthias & Maxime se třicetiletý Dolan po menší přestávce vrátil znovu do svého domovského Québeku a sám ztvárnil jednu z hlavních rolí. Film pojednává o dvojici kamarádů, jejichž přátelství nenávratně změní jeden polibek.

Zpět

Sdílet článek