Slovenský režisér Bebjak natáčí film o útěku z Osvětimi

10. 1. 2019
Jeden z nejproduktivnějších slovenských filmařů současnosti Peter Bebjak natáčí koprodukční snímek Správa. Historické drama podle skutečných událostí bude pojednávat o útěku Alfréda Wetzlera a jeho mladšího spoluvězně Rudolfa Vrby z koncentračního tábora v Osvětimi.

Na příběhu mladých Židů chce Bebjak spolu se scénáristou Jozefem Paštékou zdůraznit roli, jakou tito utečenci hráli ve vývoji druhé světové války. Tedy že cílem jejich úniku nebylo pouze zachránit si vlastní život, ale také zabránit smrti tisíců lidí. Správa o genocidě, kterou Wetzler s Vrbou sepsali v Žilině, se následně tajnými cestami měla dostat až k rukám Winstona Churchilla nebo amerického prezidenta Roosevelta.

Při adaptaci Wetzlerova autobiografického románu Co Dante neviděl filmaři podle svých slov dbají na historickou věrnost. Ve Správě proto budou vystupovat postavy mluvící jazykem, kterým reálně hovořili - německy, polsky či slovensky. Také z toho důvodu tvůrci oslovovali fondy a partnery v příslušných zemích. Film s rozpočtem přesahujícím tři miliony eur nakonec bude koprodukcí Slovenska, Česka, Polska a Lucemburska.

Natáčení probíhá ve dvou fázích. Ta první zdárně skončila loni před Vánoci, ta druhá proběhne letos v únoru. Bebjak, který se s pohraničním thrillerem Čára předloni účastnil hlavní soutěže festivalu v Karlových Varech, bude i tentokrát vyhlížet prestižní festivalovou premiéru.

Mezitím režisér připravuje černou komedii Emil o zaměstnanci krematoria a ve spolupráci s Českou televizí také další historický thriller.

Zpět

Sdílet článek