Švankmajerův Hmyz je zklamání, píší zahraniční kritici

4. 2. 2018
Poslední, netrpělivě očekávaný snímek Jana Švankmajera Hmyz se v minulých dnech premiérově promítal na festivalu v holandském Rotterdamu. Teprve s koncem přehlídky si přitom můžeme udělat dobrý obrázek o tom, jak snímek přijali zahraniční kritici. A jak vyplývá z recenzí v oborovém tisku, novináři mají z Hmyzu převážně smíšené pocity.

Kritik Jay Weissberg v úvodu svého textu pro magazín Variety označuje Hmyz bez větších okolků za "zklamání". Současně ale zdůrazňuje, že ačkoli jde v kontextu Švankmajerovy kariéry o slabší dílo, nijak nesnižuje pozici českého filmaře jako předního světového surrealisty. Podle Weissberga není zřejmé, jaký má vlastně Švankmajer vztah k divadelní hře braří Čapků Ze života hmyzu, z níž postavy ve filmu prý "dělají sekanou". "Říkají paralely mezi protagonisty a hmyzem něco hlubokého o podobnostech mezi zvířaty a lidmi, nebo ani nemá jít o společenskou kritiku, ale o humornou surrealistickou fantazii?" ptá se recenzent. Nejzajímavější části filmu jsou pak podle něj ty, v nichž český režisér odhaluje, jak vytváří své animační efekty. Jenže tuto fascinaci uměleckými a technickými aspekty bohužel nelze vztáhnout na celý film, dodává v závěru recenze Weissberg.

V podobném duchu o Hmyzu referuje také Jordan Mintzer v časopise Hollywood Reporter. Film je podle něj zajímavější spíše jako vhled do Švankmajerovy tvůrčí práce, než jako samostatný narativní (či v tomto případě meta-narativní) film. Za slabinu snímku Mintzer označuje například jeho "vyčerpávající ztřeštěnost" nebo to, že děj je snad až příliš chaotický a nepřehledný.

Zatím zřejmě jedinou vysloveně pozitivní recenzi zveřejnil magazín Cineuropa. Italský kritik Roberto Oggiano ve svém textu zasazuje Hmyz do tradice české politické satiry a zmiňuje například dílo spisovatele Jaroslava Haška nebo tvorbu režiséra Jana Němce. Oceňuje didaktický tón filmu, skvělé kostýmy a neutuchající příliv nápadů. Snímek podle Oggiana vrcholí závěrem, který si dnes může dovolit jen hrstka současných filmařů.

Na reakce českých filmových kritiků si budeme muset ještě pár týdnů počkat. Hmyz vstupuje do našich kin trochu netypicky v pondělí 19. února.

Zpět

Sdílet článek