Do soutěže Berlinale míří Szumowská i film s Isabelle Huppert

20. 12. 2017
Filmový festival Berlinale začíná před koncem roku postupně zveřejňovat program svého 68. ročníku, který se v německé metropoli uskuteční mezi 15. a 25. únorem.

V prvních deseti ohlášených titulech z hlavní soutěžní sekce přitom nechybí novinky režisérů, kteří jsou s berlínskou přehlídkou úzce spjatí. Svůj třetí snímek v řadě zde uvede polská filmařka Małgorzata Szumowská. Její film Twarz (Tvář) vypráví o muži, který v nehodě přichází o svůj obličej. Po složité operaci se vrací domů, kde se setkává s odtažitostí a nepochopením. Szumowská si z Berlinale zatím vždy odnesla některou z cen. S filmem Ve jménu... (2013) o homosexuálním knězovi vyhrála cenu Teddy pro nejlepší film s LGBTQ tematikou a naposledy s dramatem Tělo (2015) získala Stříbrného medvěda za režii.

Po třech letech se do berlínské soutěže vrací také ruský režisér Alexej German mladší. Jeho nový film Dovlatov bude životopisně laděným dramatem o sovětském spisovateli Sergeji Dovlatovovi. Spíše než o klasický biopic zřejmě půjde o portrét kulturního života v Leningradu počátku 70. let. Germanův předchozí snímek Pod električeskimi oblakami (2015) získal v Berlíně cenu za kameru.

Hvězdně obsazený thriller o krásné manipulativní prostitutce na Berlinale představí francouzský režisér Benoît Jacquot. V jeho novince s názvem Eva ztvárnili hlavní role Isabelle Huppert a Gaspar Ulliel. Snímek vychází z knižní předlohy britského spisovatele Jamese Hadleyho Chase, podle které již v roce 1962 vznikl stejnojmenný snímek s herečkou Jeanne Moreau.

Dramaturgové Berlinale zařadili do hlavní soutěže také film Guse Van Santa Don't Worry, He Won’t Get Far on Foot, který si světovou premiéru odbyde již předtím v lednu na americkém festivalu Sundance. V černé komedii o opilci, jenž po nehodě skončí jako invalida, hrají Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black a Udo Kier.

Fanoušci německé herečky Sandry Hüller, která zazářila v loňském oceňováném filmu Toni Erdmann, se pak mohou těšit na soutěžní snímek In den Gängen (V uličkách). Ve filmu o zaměstnancích supermarketu se Sandra Hüller představí v roli třicátnice, která se sblíží s hlavním hrdinou Christianem.

Celé Berlinale slavnostně zahájí animovaný film Wese Andersona Psí ostrov, který rovněž bude jedním z kandidátů na Zlatého medvěda. O cenách bude rozhodovat mezinárodní porota vedená německým režisérem Tomem Tykwerem.

Zpět

Sdílet článek