Streamování na veřejnosti mění společenské normy, tvrdí Netflix

19. 11. 2017 / Ondřej Pavlík
Netflix v tomto týdnu přišel s výsledky svého dalšího výzkumu, nebo spíše průzkumu diváckých návyků. Dvě třetiny předplatitelů největší internetové televize se na své oblíbené seriály dívají mimo domov. Ať už na cestách, na veřejných toaletách, nebo dokonce i v práci. A co víc, "bingewatching", tedy kontinuální sledování několika po sobě jdoucích epizod, údajně mění naše chování na veřejnosti.

Alespoň tak Netflix výsledky průzkumu vykládá a rámuje. Tedy ne jako "holá čísla", ale jako důkaz, že jeho streamovací služba reálně mění fungování společnosti. Zejména proto je třeba k této oficiální zprávě přistupovat nejen jako k souboru zajímavých statistik, ale především jako k sofistikovanému PR.

Důležité například je, že Netflix prezentuje streamování na veřejnosti jako aktivitu, která souvisí s ochotou diváků exponovat část svého soukromí. Což kromě jiného znamená i projevovat emoce, za něž by se člověk jinak mohl stydět. Většina uživatelů se prý někdy během veřejného streamování Netflixu nahlas smála. Jednu pětinu pak tato aktivita dokonce dohnala k pláči. Přičemž v zemích Jižní Ameriky se údajně pláče zdaleka nejvíce a naopak v Německu prakticky vůbec.

Tato neskrývaná emocionalita přitom úzce souvisí s dalším aspektem výzkumu, který se více dotýká "komunitního" sledování. Více než čtvrtina diváků v minulosti zapředla rozhovor s neznámým člověkem, který koutkem oka zachytil, jaký seriál na monitoru nebo displeji běží. A předmětem této konverzace se pochopitelně vždy stal právě streamovaný pořad.

Netflix se přitom od počátku snaží prezentovat jako služba, která nevede k izolovanému sledování v uzavřených bublinách, ale naopak přivádí lidi dohromady. Před časem internetová televize přišla s výsledkem domácího streamování, podle kterého většina předplatitelů "sjíždí" svoje oblíbené seriály společně s někým blízkým. Teď se Netflix tváří, že jeho služba má kromě jiného i další, tentokrát více překvapivý dopad - sbližuje ty, kteří by se jinak v kavárně nebo při cestě MHD možná nikdy nedali do řeči.

Zpět

Sdílet článek