Jia Zhangke připravuje svůj zatím nejambicióznější film

17. 8. 2017
Čínský režisér Jia Zhangke v současnosti chystá epické milostné drama Ash is Purest White. Snímek zasazený do prostředí čínského kriminálního podsvětí je popisován jako režisérovo dosud nejambicióznější dílo.

Děj filmu se bude odehrávat v chudém industriálním městě Ta-tchung, kde se mladá tanečnice Qiao zamiluje do místního gangstera Bina. Při šarvátce mezi znepřátelenými gangy se Qiao rozhodne chránit svoji lásku s pistolí v ruce, jenže poté je odsouzena k pěti letům vězení. Když se pak Qiao konečně dostává na svobodu, je odhodlaná Bina za každou cenu najít a začít s ním nový život.

Do jedné z hlavních rolí Jia obsadil svoji manželku Zhao Tao, která se objevila v každém z jeho filmů počínaje mezinárodně úspěšným snímkem Platforma z roku 2000. Hereckým partnerem jí bude Liao Fan, jenž se evropskému publiku naposledy představil jako hrdina neo-noiru Černé uhlí, tenký led (2014). Za herecký výkon v tomto filmu vyhrál Liao cenu na festivalu Berlinale, kde navíc snímek získal i Zlatého medvěda.

Jia Zhangke zamýšlí ve svém novém filmu, původně pojmenovaném Money & Love, pokrýt období šestnácti let. Příběh s velkým časovým rozpětím režisér vyprávěl již ve zmiňované Platformě nebo v dosud posledním snímku I hory mohou odejít, který dokonce překlenul několik dekád.

Natáčení filmu Ash is Purest White by mělo skončit příští rok v létě, takže festivalovou premiéru očekávejme nejdříve začátkem roku 2019.

Zpět

Sdílet článek