MFFKV: Do hlavní soutěže míří Kadrnka, Ovašvili, Chlebnikov

30. 5. 2017
Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary se letos bude skládat z dvanácti snímků. Ta nejvíce povědomá jména přitom pochází ze střední a východní Evropy.

Gruzínský filmař George Ovašvili se do karlovarské soutěže vrátí s filmem Chibula, inspirovaným tragickým příběhem prvního demokraticky zvoleného prezidenta Gruzie po rozpadu Sovětského svazu. Ovašvili bude ve Varech obhajovat zisk Křišťálového glóbu, který si odsud odvezl před třemi lety za své mlčenlivé drama Kukuřičný ostrov.

Nový snímek v hlavní soutěži uvede také ruský režisér Boris Chlebnikov. Snímek Arytmie vypráví o rozpadajícím se manželství paramedika Olega a jeho ženy, která rovněž pracuje jako lékařka. Chlebnikovův debut Koktebel se v roce 2003 hrál v karlovarské sekci Na východ od Západu, stejně jako později jeho druhý film Volný styl.

Silný vztah ke karlovarské přehlídce má také polská režisérská dvojice Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, která zde v roce 2004 vyhrála Křišťalový globus s filmem Můj Nikifor. Na novém snímku Ptáci zpívají v Kigali začali oba manželé pracovat společně, ale po Krzysztofově smrti jej režisérka Joanna Kos-Krauze dokončila sama. Příběh pojednává o ornitoložce Anně, která se ocitá ve Rwandě v době tamní genocidy.

Český film bude mít soutěžní zastoupení v podobě poetického snímku Křižáček režiséra Václava Kadrnky. Rytíř Bořek se v této středověké "road movie" vydává po stopách svého zmizelého synka Jeníka, který uprchl z domova a spěchá za snem, za iluzí o svatém poslání dětí. Snímek je inspirován básní Jaroslava Vrchlického.

O ceny se bude v hlavní soutěži ucházet také slovenský režisér Peter Bebjak s kriminálním dramatem Čiara. Ve filmu z ukrajinsko-slovenského pohraničí hraje Emília Vášaryová.

Druhá soutěžní sekce Na východ od západu nabídne mimo jiné další českou a slovenskou tvorbu. Příběh svobodné matky Hedviky (Jana Plodková) ve filmu Absence blízkosti představí režisér a scénárista Josef Tuka. Po filmu Zázrak se do této sekce vrátí slovenský režisér Juraj Lehotský, tentokrát s filmem Nina o dvanáctileté dívce, která intenzivně prožívá rozvod svých rodičů.

Festival zveřejnil také seznam filmů v dokumentární soutěži. Stylizovaný portrét českého neo-nacisty představí ve filmu Svět podle Daliborka režisér Vít Klusák. Portrét známého zpěváka Richard Müller: Nespoznaný přiveze Miro Remo.

52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary proběhne v termínu od 30.6. do 8.7. 2017.

Zpět

Sdílet článek