Bergman se vrací. Vznikne dokument i film z jeho ostrova Fårö

18. 5. 2017
Ingmar Bergman by příští rok v červenci oslavil 100. narozeniny. Významné jubileum švédského velikána se chystá připomenout také několik současných filmařů.

Ve fázi příprav je hraný snímek Bergman Island, který jako svůj anglicky mluvený debut natočí francouzská režisérka Mia Hansen-Love. Film bude vyprávět o americkém páru umělců, kteří v létě odcestují na ostrov Fårö. Z ostrova, na kterém Bergman žil od začátku 60. let do své smrti, chtějí načerpat inspiraci pro psaní vlastních scénářů. Na pozadí divoké přírody ale začne postupně splývat fikce s realitou.

Hansen-Love do filmu obsadí Gretu Gerwig, Miu Wasikowskou a Johna Turturra. Bergman Island se začne natáčet příští rok v létě. Předtím režisérku čeká práce na snímku Maya o reportérovi, který ze syrského zajetí prchá do Indie.

K uvedení v příštím roce se chystá dokumentární snímek Ingmar Bergman – Legacy of a Defining Genius. Režírovat jej bude německá režisérka Margarethe von Trotta, která v minulosti spolupracovala i s Bergmanovým dvorním kameramanem Svenem Nykvistem. Autoři dokumentu lákají na dosud nezveřejněné dokumenty a archivní záběry.

K těmto dvěma snímkům dále přibude film podle Bergmanova nerealizovaného scénáře z roku 1969. Snímek nazvaný Sixty-four minutes with Rebecka původně Bergman plánoval jako kolaboraci s dalšími filmařskými titány Federicem Fellinim a Akirou Kurosawou. Nyní jej nakonec natočí švédská režisérka Suzanne Osten, Bergmanova vrstevnice a zároveň jeho ostrá kritička.

Zpět

Sdílet článek