James Gray a Brad Pitt se společně vydají na Neptun

19. 4. 2017
Americký režisér James Gray se ve svém dalším filmu poprvé pustí do žánru science fiction. Snímek Ad Astra bude vyprávět o lehce autistickém astronautovi, který se vydá na cestu na planetu Neptun. Tam chce najít informace o tom, proč zde selhala předchozí mise jeho otce, jež měla za cíl objevit inteligentní život.

Hlavní roli ve filmu Ad Astra ztvární Brad Pitt. Hollywoodská star okolo Grayových filmů již v minulosti několikrát kroužila, ale ke spolupráci zatím nikdy nedošlo. Naposledy měl Pitt hrát roli britského průzkumníka a dobrodruha Percyho Fawcetta v režisérově posledním filmu Ztracené město Z, který aktuálně vstupuje do českých kin. Snímek tak nakonec alespoň produkovala Pittova společnost Plan B.

Gray v rozhovoru pro magazín Collider uvedl, že se žánru sci-fi obává, protože jeho neoddělitelnou součástí jsou i fantastické prvky. "Chci natočit cestování vesmírem realističtěji, než kdokoli jiný přede mnou. Je to příběh o pouti do srdce temnoty, o cestě na kraj naší sluneční soustavy," vysvětlil režisér svoje záměry.

James Gray je jedním z mála současných amerických režisérů, kteří se dnes pokouší natáčet filmy "střední velikosti". Snímky, které nejsou součástí žádných franšíz a kromě žánrových přesahů a atraktivního hereckého obsazení se vyznačují i autorským stylem. V současném filmovém ekosystému ale pro takové projekty podle něj není místo. "Natočil jsem nekompromisní filmy, ať už dobré nebo špatné, ale každopádně přesně takové, jaké jsem chtěl. Toho si vážím a nestěžuju si. Ale mám problém platit složenky. Je mi 47 a bydlím v pronájmu, nemám na to koupit si vlastní dům," řekl Gray serveru Vulture ke svojí ekonomické situaci.

Grayova spolupráce s Pittem by mu tentokrát mohla vynést - kromě další případné účasti v soutěži festivalu v Cannes - také několik oscarových nominací. Ambiciózní film Ad Astra se začne natáčet letos v červenci.

Zpět

Sdílet článek