Slámův film Bába z ledu bude soutěžit na festivalu Tribeca

3. 3. 2017
Mezinárodní premiéra českého filmu Bába z ledu se odehraje v americkém New Yorku. Snímek režiséra Bohdana Slámy vybrali do mezinárodní soutěže hraných filmů dramaturgové festivalu Tribeca. V minulosti se na této přehlídce hrál například dokument Český sen Víta Klusáka a Filipa Remundy.

Bába z ledu vypráví příběh ovdovělé Hany, která po setkání s otužilcem Broňou začíná pozvolna měnit svůj život. Ten se doposud točil výhradně kolem jejích synů, snach a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Do hlavních rolí Sláma obsadil Zuzanu Kronerovou a Pavla Nového.

Bohdan Sláma patří do nepočetné skupiny českých filmařů, kteří se po revoluci dokázali výrazně prosadit v zahraničí. Už jeho celovečerní debut Divoké včely zvítězil na festivalu v Rotterdamu. Následoval zisk hlavní ceny Zlaté mušle za film Štěstí na MFF v San Sebastianu, kde Aňa Geislerová byla navíc oceněna za herecký výkon. Snímek Venkovský učitel se pak hrál na festivalu v Benátkách v paralelní sekci Venice Days.

Na Tribece se Slámův nový film ocitne v konkurenci dalších devíti snímků z celého světa. Newyorský festival začne 19. dubna a potrvá až do konce měsíce.

Zpět

Sdílet článek