Podívejte se na dokument o české filmové avantgardě

1. 3. 2017
"Já ho nebudu říkat, ale je takovej film o psu, kterej není vůbec o psu. A to je stejná sračka, jako ty libreta těch českejch autorů." Tímto poněkud kontroverzním výrokem pedagoga a filmaře Martina Čiháka začíná dokumentární film Česká filmová avantgarda, který nově zpřístupnil jeho režisér Libor Nemeškal. Na YouTube je nyní snímek volně ke zhlédnutí v sedmi krátkých epizodách.

Dokument mapuje českou filmovou avantgardu jakožto jedinečný umělecký proud dvacátých a třicátých let dvacátého století, se kterým bývají spojována jména tak významných osobností české kultury jako byl Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert, Alexander Hackenschmied, Jan Kučera a mnoho dalších. Snímek si zároveň pokládá otázku, zda se skutečně jedná o zapomenutý mezník české kinematografie, nebo zda jde o umělý konstrukt, který vytvořila až dodatečně filmová historie.

Nemeškalův celovečerní debut, v němž vystupuje řada českých filmových historiků, teoretiků i filmařů, vznikal přerývaně, více než pět let. "Jako střihači se mi obtížně přistupovalo k vlastní látce. Jedním ze zásadních zlomů ve výrobě filmu proto bylo angažování mého kolegy a kamaráda Davida Lorenze na post střihače," komentuje režisér jeden z důvodů, který přispěl k celkovému zdržení.

Snímek Česká filmová avantgarda měl nakonec mezinárodní premiéru v červnu 2015 v soutěžní sekci filmového festivalu Intendence v americkém Coloradu.

Zpět

Sdílet článek