Kandidáti na cizojazyčného Oscara se postavili proti nacionalismu

26. 2. 2017
Šest režisérů, kteří dnes v noci mají šanci získat Oscara za nejlepší cizojazyčný film, vystoupili ve společném stanovisku proti nacionalistickým a fanatickým náladám ve Spojených státech a dalších zemích. "Ať už v neděli vyhraje kdokoli z nás, odmítáme se svazovat hranicemi. Domníváme se, že neexistuje žádná nejlepší země, nejlepší pohlaví, nejlepší náboženství nebo nejlepší barva pleti. Chceme, aby tato cena byla symbolem pro jednotu mezi národy a uměleckou svobodu," stojí v prohlášení, pod které se podepsali Martin Zandvliet (film Pod pískem), Hannes Holm (Muž jménem Ove), Asghar Farhadi (Klient), Maren Ade (Toni Erdmann) a Martin Butler a Bentley Dean (Tanna).

Íránský režisér Farhadi se navíc rozhodl oscarový ceremoniál bojkovat na protest nařízení, kterým Donald Trump hodlá zamezit občanům sedmi muslimských zemí vstup do Spojených států. Farhadiho, který již v minulosti Oscara vyhrál za film Rozchod Nadera a Simin, tak bude na slavnostním předávání cen Akademie zastupovat dvojice krajanů, inženýrka a austronautka Anousheh Ansari a bývalý ředitel NASA pro výzkum sluneční soustavy Firouz Naderi.

Právě Farhadiho film Klient patří mezi favority na zisk letošního cizojazyčného Oscara. Má ale proti sobě kromobyčejně silnou váhu, snímek Toni Erdmann, který zcela dominoval cenám evropské Akademie a získal řadu dalších ocenění.

Předávání Oscarů proběhne v noci z neděle na pondělí. Ceremoniál, od kterého se čeká množství politických prohlášení, bude moderovat Jimmy Kimmel.

Zpět

Sdílet článek