V Sundance vyhrála krimi komedie s Elijahem Woodem

30. 1. 2017
Slova Roberta Redforda o tom, že jeho festival Sundance si drží od politiky odstup, jako by stvrdila volba letošního vítěze. Velkou cenu poroty získala "apolitická" kriminální komedie I Don’t Feel At Home In This World Anymore, kterou novináři přirovnávají k tvorbě bratří Coenů nebo Quentina Tarantina. Debutový snímek režiséra Macona Blaira vypráví o dvou sousedech (Melanie Lynskey a Elijah Wood), kteří se rozhodnou na vlastní pěst vyšetřovat běžnou domácí vloupačku. Film zakoupila společnost Netflix ještě před začátkem festivalu.

Cenu za režii v téže sekci převzala Eliza Hittman, s jejímž staším filmem Skoro jako láska se mohli setkat i tuzemští diváci. Režisérka tento rok na festivalu představila snímek Beach Rats o teenagerovi z okrajové části Brooklynu, který si hledá svoje místo mezi rošťáckými kamarády, potenciální přítelkyní a staršími muži z online seznamky.

V soutěžní sekci amerických dokumentů vyhrál snímek Dina o nekonvenčním partnerství výstřední ženy z předměstí a sekuriťáka z Walmartu. Veristický snímek empaticky nahlíží ústřední vztah dvou pošramocených duší a rozrušuje přitom hranici mezi dokumentární a hranou tvorbou.

Hlavního ocenění se v kategorii světových dokumentů dočkal dánsko-syrský film Last Men in Aleppo. Režijní kolaborace Steena Johannessena a Firase Fayyada diváky zavádí přímo do centra aktuálně probíhajícího konfliktu v Sýrii, kde sleduje příslušníky záchranného oddílu Bílých přileb.

Zpět

Sdílet článek