Na Berlinale míří také film slovenské režisérky Ivety Grófové

15. 1. 2017
V programu únorového Berlinale jsme zatím českou stopu vysledovali na dvou místech. V hlavní soutěži se představí koprodukční drama Přes kosti mrtvých, na kterém se scénáristicky podílel Štěpán Hulík a jednu z rolí ztvárnil Miroslav Krobot. Do nesoutěžní sekce Berlinale Special pak organizátoři zařadili historický snímek Masaryk režiséra Julia Ševčíka. K těmto dvěma filmům teď přibyl i snímek Pátá loď slovenské režisérky Ivety Grófové, který bude mít na Berlinale premiéru v sekci filmů pro děti a mládež Generation Kplus. Snímek vznikl s českou koprodukční účastí společnosti endorfilm Jiřího Konečného.

Pátá loď je adaptací stejnojmenného románového debutu spisovatelky Moniky Kompaníkové. Hrdiny jsou desetiletá Jarka a osmiletý Kristián, kteří náhodou objeví dvě opuštěná batolata a začnou se o ně láskyplně starat. Tato náhradní rodina je pro obě děti vítaným únikem od vlastních dysfunkčních rodin. Příběh, v němž dětské postavy zaujímají role dospělých, je inspirovaný skutečnými událostmi.

Slovensko-česko-maďarský snímek natočila Iveta Grófová spolu s kameramankou Denisou Buranovou. Na scénáři se podílel Marek Leščák. Píseň k filmu složila zpěvačka Katarzia.

Pátá loď je režisérčiným druhým celovečerním snímkem. Její debut Až do města Aš získal v roce 2012 národní nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

Zpět

Sdílet článek